Den 11. oktober reiste STL Bergen til Berlin på en fire dagers studietur. Det var en gruppe på 14 med deltakere fra Bahai-samfunnet, Bergen moske, Buddhistforbundet, Den norske kirke, Kristensamfunnet, og Kvekersamfunnet. Gruppen besøkte ulike dialogprosjekter, trossamfunn, samt museer og minnesmerker.
Klikk på bildene for å lese mer om turen vår!
En av hovedgrunnene til å velge Berlin som reisemål var paraplyorganisasjonen Berliner Forum der Religionen. Deres årlige ’Long night of religions’ var en inspirasjonskilde for STL Bergen sitt prosjekt Mangfoldsbyen. Koordinator Michael Bäumer fortalte mer om organisasjonen og prosjektene de jobber med.
Møtet var kombinert med en presentasjon om House of One – et spennende byggeprosjekt som vil bli verdens første gudshus for jøder, kristne og muslimer. Koordinator Osman Oers delte om planleggingsprosessen, tanken bak arkitekturen og byggets funksjon, og tok oss med til stedet hvor House of One skal reises. Møtet førte til mange samtaler om fordeler og dilemmaer med et slikt fellesbygg. Har prosjektet overføringsverdi for Bergen?
En annen gruppe vi møtte var Meet2Respect, som samler religiøse ledere i arbeidet mot intoleranse, diskriminering og vold. De arrangerer blant annet skolebesøk av ulike ‘tospann’ – imamer og rabbiner, eller imamer og prester, samt møter mellom muslimer og LHTB-ere for å bygge ned gjensidig frykt. I juni organiserte de også en tandemsykkeltur gjennom byen i protest mot både antisemittisme og islamofobi
Mer inspirasjon til arbeid med skoler som målgruppe kom fra prosjektet Interreligious Peers. Det er en gruppe unge jøder, kristne, muslimer og bahaier som holder verksteder på skoler om tros- og livssynsmangfold og dialog utifra deres egne erfaringer.
Ungdomsdialog sto igjen sentralt i møtet med lærerne Fereshta Ludin og Andrea Kaiser. De har i flere år arrangert en interreligiøs fest som samler barn og unge rundt kreative aktiviteter som mandalategning og sufidans
Det ble selvsagt viet oppmerksomhet til Berlins unike historie. Deltaker Hans-Jørgen Morvik guidet gruppen gjennom minneparken for Berlinmuren, som delte byen i to mellom 1961 og 1989, samt det moderne Forsoningskapellet. På guidet tur i Stasi museet hørte vi mer om DDR-regimet og dets omfattende overvåkning av østtyskerne, kjent som den mest effektive og mest undertrykkende sikkerhets- og etterretningstjenesten i verden
Stort inntrykk gjorde også Holocaust-minnesmerket, som med sine ujevne betongblokker skal minne de millioner av jøder som mistet livet under holocaust. Etter denne erfaringen var det godt å oppsøke stillheten i stillerommet ved Brandenburger-porten, et av verdens første stillerom. Allerede før muren falt, var det en plan om å opprette et rom i øst-Berlin åpent for alle uavhengig av tro og livssyn. I 1994 ble stillerommet realisert ved Brandenburg-porten, et sted som markerer byens delte historie.
Flere trossamfunn tok godt imot oss. Vi besøkte Alex-treff Berlin, et interreligiøst møtested knyttet til Bahai-samfunnet. Noen deltok i søndagsandakt hos Kvekersamfunnet, som etterpå inviterte til en samtale om deres fredsarbeid. Hos buddhistsenteret Bodhicharya fikk vi omvisning i hagen med nybygget stupa, og i templet lærte vi mer om buddhistisk praksis og lære.
Gjennom møtene fikk deltakerne mange nye ideer til spennende prosjekter, og anledning til refleksjon over eget arbeid. Ikke minst styrket turen fellesskapet i STL Bergen, og ga ny giv til tros- og livssynsdialogen i Bergen.